Støt IUG
Kontakt Bliv medlem

IUG-frivillige skaber genanvendelige plastikløsninger i Sierra Leone

I midten af oktober stod engagerede frivillige fra Precious Plastic-gruppen for en workshop i genanvendelse af plastic i Sierra Leones hovedstad, Freetown. Målet var at introducere løsninger til at genanvende plastikaffaldet til salgbare produkter.

I Sierra Leone er håndteringen af affald et omfattende problem, da der ikke eksisterer noget velfungerende renovationssystem. Det betyder, at affaldet hober sig op på illegale affaldspladser og når regnen falder, siver plasticen med vandet gennem gader, kanaler og videre ud i Atlanterhavet. Alt imens befolkningen ser magtesløse til.

Det har fået en gruppe af IUG-frivillige til at danne Precious Plastic-projektet, hvor håbet er at komme nogle af plastikmængderne til livs og samtidig skabe en indkomst for den yngre del af befolkningen. De seneste måneder har gruppen afprøvet metoderne herhjemme og med manualer og redskaber i bagagen tog Liban Ali og Louise Drue Andersen til Freetown, for at bistå partneren National Skill Poll i en fem dages workshop.

  

Her fik de introduceret deltagerne i de forskellige plasttyper, som typiske plastprodukter bliver fremstillet af. Normalt er plastprodukter mærket efter med numre i bunden af produktet og Liban og Louise gennemgik de symboler, der kan bruges til at identificere de syv plasttyper, som findes på almindelige produkter. 
 
Efterfølgende blev deltagerne sendt ud for at samle plastik fra de omkringliggende lossepladser, som skulle smeltes om og laves til nye produkter. Naturligvis med alt det nødvendige sikkerhedsudstyr, før de blev sendt afsted.

 

Fra plastaffald til plasticskamler

De indsamlede plastikmængder blev sorteret, renset, vejet, kværnet i en hjemmebygget shredder, hældt i en toaster og smeltet om til plader i en almindelig ovn.

Det var dog ikke helt uden problemer, da strømmen i Sierra Leone kommer og går, vægten stoppede med at virke og shredderen krævede stærke hænder. Men der var et stort gåpåmod og en enorm vilje for at lære og få det til at lykkes, fortæller projektleder Liban Ali.

 

Deltagerne spændte bredt i forhold til alder, køn og status i samfundet og var ivrige efter at tilegne sig ny viden. De fik selv lov til at kværne, måle og producere pladerne samt udføre farvesammensætningen. Manualen blev flittigt brugt, så intet gik galt i processen. Til sidst blev pladerne taget ud og kølet af - hvor de derefter blev samlet til stole/ skamler. 

”Det var tydeligt at se, hvor entusiastiske deltagerne var for det færdige produkt. De var så begejstret for skamlerne, at de ikke kunne lægge dem fra sig, og særligt kvinderne øjnende mulighederne for at bruge dem, når de f.eks. skal vaske tøj,” siger Liban Ali.

Projektet skaber nye muligheder
Deltagerne i Freetown, fik for alvor øjnene op for, at affald kan have en værdi. Og i stedet for at lade det flyde i gader og havet, kan det samles sammen og omdannes til nyttige produkter. I løbet af workshoppen lykkedes det at få produceret seks stole, som alle blev solgt. 

”At se deltagerne vokse med opgaven og rent faktisk formå at producere op til flere produkter, siger noget om deres passion og inspiration for projektet. Jeg er ret sikker på, at de nok skal videreudvikle det,” fortæller Liban Ali.

 

Håbet er, at den lokale partner i fællesskab med lokalbefolkningen kan føre projektet videre med de værktøjer og metoder, som de blev introduceret til. Imens fortsætter Precious Plastic arbejdet herhjemme med at videreudvikle projektet.

 

Projektet er blevet til med støtte fra CISU - Civilsamfund i Udvikling.

Vidste du at...

kolera er skyld i mere end 100.000 dødsfald hvert år? En sygdom som oftest er forårsaget af forurenet drikkevand.